RSS

L5. Facilitati ale internetului – GOOGLE

13 Feb

La inceput Google (www.google.com) a aparut ca motor de cautare.  Ce a placut la Google a fost lipsa unui ecran plin cu tot felul de optiuni si detalii cum eram obisnuiti la Yahoo sau vechiul Altavista. In dreapta sus  a ferestrei sitului apare optiunea iGoogle care va ofera o forma de portal personalizata la tara utilizatorului: noutati, vreme, sport si multe alte stiri pe care trebuie sa le selectati.

Puteti urmari dezvoltarea Google si la adresa http://www.google.com/corporate/timeline/#start. Cu aceasta ocazie cercetati si ce facilitati Google va sunt necunoscute. Linkuri cu produse Google:

In randurile urmatoare va prezentam o serie de facilitati Google interesante pentru utilizatorul obisnuit. Retineti ca toate serviciile Google sunt in baza unui singur cont (cel de email).

Cautarea de date si imagini (images.google.com)

 • Pe langa cautarea implicita, Google ofera si optiunea Cautare avansata pentru a putea filtra mai bine cautarea. Aici exista si o o optiune pentru a cauta paginile care au link la o pagina data! Pentru o cautare avansata putetri cerceta si aici: http://www.bestinfographics.co/google-tips-and-tricks-for-online-research/ sau http://www.telegraph.co.uk/technology/google/10346736/Google-search-15-hidden-features.html
 • Tot din pagina principala, la Preferinte,
  • aveti posibilitatea de a cauta pagini scrise numai intr-o anumita limba
  • puteti alege ca afisarea sitului Google sa fie intr-o limba pe care sa o selectati
 • optiunea Unelte lingvistice ofera
  • cautarea unor pagini straine care contin traducerea unor cuvinte romanesti (daca introduceti carte copii, el va cauta situri conforme cu book kids)
  • un traducator automat (am verificat Mi-e o foame de lup -> Im starving, Mi-e foame de cozonac – > I’m hungry for sponge cake)
  • urmatoarea optiune va permite sa vedeti o pagina intr-o limba oarecare in alta limba (se foloseste acelasi dictionar de mai sus si un traducator automat). Practic puteti citi, in romana, pagini scrise in orice limba.
 • Google ofera si posibilitatea de a cauta imagini care corespund unei cautari (images.google.com)

Crearea de grupuri de utilizatori groups.google.com

Ca si la Yahoo se pot crea grupuri de utilizatori, cu un calendar, arhiva foto si anunturi.

Cautare/utilizare de bloguri.

Varianta Google pentru crearea de bloguri este  www.blogger.com

Posta electronica: www.gmail.com

Gmail ofera un cont de email cu spatiu de stocare, practic nelimitat, 7294 MB. Are aceleasi facilitati ca si Yahoo-mail: agenda cu adrese, prevenire spam, operatii cu email-uri (mutare in foldere,stergere, flag-marcare)

Calendar(calendar.google.com).

Acelasi calendar in care puteti adauga diverse evenimente si puteti fi anuntat pe mail (numai pe cont de gmail). In afara de evenimentele personale pot aparea si evenimente introduse de grupurile din care faceti parte.

Fotografii.

Situl picasa.google.ro permite crearea de albume cu fotografiile personale. Albumele pot fi private, la dispozitia unor persoane  stabilite de dvs, sau publice.

Office online/arhiva de fisiere.  docs.google.com

Deosebit este faptul ca Google pune la dispozitia doritorilor un ansamblu de aplicatii tip Office pentru documente, prezentari si calcul tabelar. Fisierele pot fi pastrate online sau salvate pe calculatorul dvs. Aplicatiile au meniuri si shortcut-uri similare cu cele din MS Office.

Situri (sites.google.com)

Permite crearea unor situri proprii. In baza contului de Gmail puteti alege o tema (o paleta de culori) ce urmeaza a fi aplicata sitului dvs,dupacare construiti situl in mod ierarhic. Pentru scrierea paginilor Googleva ofera un editor online.

Bara Google. toolbar.google.com

Ca si Yahoo toolbar,Google va pune la dispozitie serviciile sale: zona de cautare, memorarea paginilor favorite, buton pentru accesul la email, controlul pop-up-urilor deschise fara acordul dvs…

Bookmarks (https://www.google.com/bookmarks/)

Permite memorarea online a linkurilor favorite. Pot fi organizate in foldere, pe categorii. Folosind acest serviciu aveti cu dvs linkurile favorite oriunde aveti internet, inclusiv pe telefon.

Maps maps.google.com

Va permite vizualizarea hartii corespunzatoare unei localitati selectate . In plus, diferit fata de Yahoo maps, permite si vizualizarea unor imagini din satelit cu o profunzime pana la nivel de strada (blocurile sunt vizibile foarte clar). Exista si aplicatia Google Earth care, pe langa afisarea solului, poate afisa si imagini din oceane.

Google History (http://www.google.com/history/)

Permite vizualizarea tuturor activitatilor efectuate sub contul dvs de Google. Ar putea fi periculos.

Google +

Google Plus este serviciul de social networking oferit de Google.

Google SketchUp (SketchUp.Google.com)

Google SketchUp permite crearea online unor schite 2D/3D.

Google Googles

Aste o aplicatie specifica telefoanelor si permite fotografierea si apoi regasirea de informatii referitor la imaginea selectata.

Google Product Search

Permite cautarea si compararea diverselor produse. daca realizati cautarea sub un cont, beneficiati de functia History.

Google flights

 
Leave a comment

Posted by on 13/02/2009 in C1_3 Modul Internet

 

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: