RSS

L3. Aplicatii curente ale Windows

05 Aug

Aplicatii media

Aplicatia Windows Picture Viewer

Windows Picture Viewer este aplicatia implicita pentru fisierele cu imagini (cele cu extensiile JPG, GIF, BMP).

Aplicatia este se deschide la dublu click pe o imagine, in cazul in care nu ati instalat o alta aplicatie ce lucreaza cu imagini (gen PhotoShop, AcdSee).

Daca totusi doriti sa restabiliti Windows Picture Viewer ca aplicatie implicita pentru vizualizarea imaginilor trebuie sa parcurgeti urmatoarele etape (in acelasi mod se procedeaza si cand vreti sa schimbati aplicatiile implicite la alte tipuri de fisiere; de exemplu cazul in care aveti mai multe aplicatii pentru vizualizarea filmelor si o doriti pe una anume):

 • selectati fisierul
 • mentineti tasta SHIFT apasata si efectuati click dreapta
 • in meniul contextual care apare aveti o optiune in plus – OPEN WITH care va afiseaza aplicatiile disponibile pentru fisierul dumneavoastra si in plus optiunea CHOOSE PROGRAM, pe care o veti alege;
 • bifati “Always use the selected program” si alegeti aplicatia favorita din cele afisare in RECOMMENDED PROGRAMS
 • in cazul in care nu va gasiti aplicatia dorita puteti folosi butonul BROWSE

Aplicatia Windows Picture Viewer va ofera urmatoarele optiuni:

 • derulare inainte/inapoi prin click pe butoane sau prin folosirea tastelor de directie sageti sau PGUP/PGDN
 • potrivirea imaginii in ecran
 • pornirea unui SLIDESHOW (imaginile vor derula pe rand, la 4-5 secunde)
 • marirea/micsorarea imaginii
 • rotirea imaginii
 • stergere, tiparire, copiere intr-un folder la alegere, editare in aplicatia PAINT

Aplicatia Sound Recorder

Aceasta aplicatie se gaseste in START – PROGRAMS – ACCESSORIES – ENTERTAINEMENT. Pe baza placii de sunet si a unui microfon, aplicatia va permite inregistrarea  vocii. In urma inregistrarii se obitine un fisier WAV.

Puteti folosi aceasta aplicatie

 • pentru comentarea filmelor create cu WINDOWS MOVIE MAKE
 • pentru a va crea propria schema de sunete in locul celor implicite ale Windows-ului
 • pentru a pastra inregistrari audio a celor dragi
 • pentru a crea fisiere audio cu recitari
 • pentru a crea, pentru IPod-ul dvs,  fisiere audio cu cometariile la romana – se pot asculta in clasa a 12-a ( 😛 )

Aplicatia Windows Media Player

Aceasta aplicatie se gaseste in START – PROGRAMS – ACCESSORIES – ENTRETAINEMENT si este aplicatia implicita pentru filme si muzica. Alte aplicatii similare :

Pe langa playerul propriuzis, aplicatia permite si copierea pe hard-disk a melodiilor de pe un CD audio (FILE – COPY – COPY FROM AUDIO CD, alegeti butoul COPY MUSIC). Fisierele rezultate (cu extensia WMA – Windows Media Audio) vor fi copiate in MY DOCUMENTS – MY MUSIC.

Utilitare

Aplicatia Notepad (Start – Programs – Accessories)

Notepad este o aplicatie simpla care va permite scrierea unor texte ce nu necesita aspect; practic, conform numelui aplicatiei, puteti scrie doar notite. Puteti folosi aplicatia in stadii incipiente ale invatarii dumneavoastra, pentru invatarea tastaturii, lucrul cu blocuri de texte (copiere, mutare stergere), operatii cu fisiere (creare fisier nou, deschiderea unuia deja creat, salvare curenta sau modificarea optiunilor de salvare, tiparirea etc). In tutorialul nostru, aceste notiuni vor fi studiate in sectiunea dedicata editorului de texte MICROSOFT WORD.

Desi in mod curent este rar folosit, Notepad este aplicatia implicita pentru vizualizarea codurilor HTML ale unei pagini WEB si de asemenea poate fi folosit ca editor de pagini web in faza de invatare a limbajului HTML sau la realizarea unor mici modificari a unei pagini web personale.

Aplicatia Wordpad (Start – Programs – Accessories)

O varianta imbunatatita a Notepad, Wordpad permite realizarea unor documente simple, gen cerere. Wordpad permite lucrul cu fonturi, culori si marimi ale textului, liste (bullets), paragrafe, precum si inserarea bruta a unor imagini in text. Fara tabele, note de subsol si o abordare mai fina a insertiei imaginilor in text , aplicatia Wordpad nu poate fi decat solutia pentru cazuri disperate, cand aveti nevoie se scrieti o cerere.

Aplicatia Calculator (Start – Programs – Accessories)

Aceasta aplicatie este foarte utila in cazul unor calcule aritmetice. Pentru scriere se pot folosi tastele numerice sau mouse-ul (click pe butoanele din aplicatie) sau mai bine, grupul de taste numerice din dreapta tastaturii.

Pentru calcule mai complicate exista si varianta stiintifica (VIEW – Scientific). Puteti calcula ridicari la patrat sau la cub, radicali, logaritmi, valorile unor functii trigonometrice, operatii in cateva baze de numeratie.

Aplicatia Remote Desktop Connection

Aplicatia permite lucrul pe la distanta pe un alt computer aflat in aceeasi retea. Practic pot lucra pe calculatorul aflat in alt birou, fara a ma fi miscat fizic din locul meu. Aplicatia este utilizata indeosebi de ingineri de sistem, responsabili cu intretinerea calculatoarelor dintr-o retea data. Se poate accesa si calculatorul de acasa doar in baza contului si parolei dvs precum si a unui IP fix (numar prin care calculatorul dvs este identificat in mod unic).

Scrierea CD/DVD-urilor in Windows

In lipsa unei aplicatii specifice care sa va permita scrierea CD/DVD-urilor puteti utiliza SEND to CD :

 • selectati fisierul (de obicei folderul in care deja aveti copiate toate datele ce urmeaza a fi scrise)
 • click dreapta
 • Send to – CD/DVD RW Drive
 • dupa o fereastra care simuleaza copierea, va apare o bulina in coltul din dreapta jos care va anunta ca sunt fisiere ce urmeaza a fi scrise
 • prin click pe aceasta bulina vi se deschide o fereastra gen Windows Explorer, unde in meniul FILE puteti alege optiunea BURN TO DISK
 • daca vreti sa renuntati, alegeti optiunea DELETE TEMPORARY FILES

Aplicatia Disk Cleanup (Start – Programs – Accessories – System Tools)

Aplicatia se poate lansa si prin click dreapta pe un disk (C: sau D:), Properties, Disk CleanUp.

Aceasta aplicatie  permite indepartarea unor fisiere inutile (ramase in urma unor instalari, fisiere temporare ale diverselor aplicatii folosite, fisiere obtinute in urma vizitarii unor pagini web, eliminarea fizica a fisierelor sterse logic – Empty Recycle Bin).

Avand in vedere marimea hard-diskurilor moderne, aceasta aplicatie nu va elibera un spatiu semnificativ, dar este un pas necesar cand doriti sa mai improspatati activitatea calculatorului dvs.

Aplicatia Defrag (Start – Programs – Accessories – System Tools)

Aplicatia se poate lansa si prin click dreapta pe un disk (C: sau D:), Properties, Tools, Defragment now.

Prin defragmentarea unui disc (C: sau D:) calculatorul se asigura ca fisierele ocupa minimum de spatiu si nu exista spatii goale intre ele. De obicei aceasta procedura se foloseste pe discuri mici si incete unde se impune aranjarea optima a datelor, atat din punct de vederea al spatiului ocupat cat si al vitezei de acces la date.

Aplicatii specifice Vista

windows calendar

win contacts

win sidebar

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: