RSS

L1. Baze de date – introducere

02 Mar

O baza de date este o colectie de tabele intre care se pot realiza diferite relatii in vederea prelucrarii. Tabelele contin exemple ale aceluiasi tip de obiect (entitate), dat prin proprietatile lui. Despre modul in care se realizeaza aceste tabele si regulile care trebuie stabilite de la bun inceput aflati din prezentarea urmatoare.

De exemplu: Un medic de familie trebuie sa posede o lista cu pacientii (tabel) pe care ii are in grija (cod pacient, nume, adresa , telefon, data nasterii). Cand va prezentati la el, medicul va cauta in tabel persoana dvs in lista si va obtine un codul dvs de pacient ( prin care va evidentiati in mod unic – cheie primara). Pe baza acelui cod va cerceta o alta tabela cu istoricul vizitelor la cabinetul sau, din care va obtine prin filtrare doar vizitele dvs. Astfel va potea vedea intregul istoric al sanatatii dvs. Medicul va introduce in computer simptomele cu care v-ati prezentat si va obtine, prin cautare intr-o tabela cu boli (si simptomele pentru fiecare boala), o lista cu posibilele afectiuni. Bazandu-se pe experienta sa si pe istoricul bolilor dvs va alege una din boli si va primi in ecran o lista cu medicamentele sugerate pentru boala respectiva (dintr-o tabela in care sunt scrise boli si medicamentele asociate  – codurile medicamentelor, care si ele se afla intr-o tabela). Astfel, puteti pleca la farmacie cu o reteta cu medicamente alese personalizat, conform cu situatia sanatatii dvs.

V-a placut povestea?

Asa cum observati, un program de acest tip presupune o analiza serioasa a datelor care trebuie vehiculate, a modului in care trebuiesc reprezentate si a cererilor pe care urmeaza sa le intreprindeti asupra acestor tabele.

Daca ati trecut usor peste prezentarea de mai sus, va rog reveniti si studiati.

O buna proiectare a bazei de date va scuteste de ulterioare dureri de cap .

 
2 Comments

Posted by on 02/03/2011 in Baze de date

 

2 responses to “L1. Baze de date – introducere

 1. Monica (ex)Taciuc

  21/09/2012 at 14:06

  Felicitari pentru stilul de a explica bazat pe exemple! 🙂 Pe mine cel putin m-a ajutat sa imi asez clar in minte notiunile de baza in informatica.

   
 2. costea17k

  06/05/2015 at 22:44

  Pe baza informatiilor oferite de dvs. precum si pe baza articolelor din categoria foxpro https://www.atestatelainformatica.ro/blog/tutorial-foxpro un elev de liceu poate sa isi faca singur proiectul de atestat ce implica lucrul cu baze de date.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: