RSS

L2. Expresii. Functii uzuale

13 Feb

Acest post necesita lucru pe fisierul realizat la “lectia” anterioara.

Numerotarea

Daca priviti bara cu butoane puteti sesiza, in comparatie cu brele similare de la Word si Powerpoint, absenta butoanelor pentru BULLETS. Probabil ca celulele aferente coloanei NR CRT au fost completate manual, cu cifre de la 1 la 7. Foile de calcul EXCEL sunt destinate lucrului cu sute/mii de itemi, ceea ce face imposibila numeroatarea cu mana.Iata cum trebuie numeroatate:

 1. Stergeti numerotarea de la pozitia 3 pana la sfarsit
 2. Selectati celulele cu valorile 1 si 2
 3. Mutati mouse-ul deasupra patratelului din stg jos; forma mouse-ului se schimba in cruce
 4. Trageti in jos de patratel cat de mult doriti. Celulele parcurse se vor completa automat cu valorile necesare
  • daca primele 2 valori sunt 1 si 3 se obtine sirul numerelor impare; analog 0 si 2
  • daca selectia acopera doar o celula si tragem de patratel, celulele parcurse vor fi acoperite cu o valoare egala cu cea a celulei initiale.

Expresii

Intentionam sa calculam media primei persoane. A calcula cu mana media celor 7 persone nu e imposibil. Dar sa completam manual media a sute de persoane ar putea deveni un cosmar. Vom crea mai intai o formula de calcul pentru media unei persoane.

Completati celula F2 (a mediei primei persoane) cu textul =(C2+d2)/2 si dati ENTER. Continutul celulei se va inlocui cu valoarea efectiva a mediei aritmetice, fara sa fi facut vre-un calcul matematic. Cum calculam media pentru celelalte persoane? Tot asa? Nu! Tragem de patratelul expresiei anterioare. Expresia se va rescrie singura, conform cu fiecare linie.

Orice expresie incepe cu semnul egal ( = ) si face refesrire la valorile unor celule date prin coodonatele lor litera-cifra. Nu conteaza daca scrieti cu litera mica sau mare.

Exercitiu: Aplicati coloanei cu medii un format numeric cu 2 zecimale.

Formule uzuale

Desi folosirea expresiilor si a patratelului usureaza munca la tabel, daca am intentiona sa calculam media la matematica a grupului nostru de elevi ar fi dificil. Numim domeniu de valori (range) o portiune de linie, de coloana sau un dreptunghi dupa cum urmeaza:

 • portiunea de linie  B2:G2 (zona de la B2 la G2)
 • portiune de coloana  B2:B10  (zona de la B2 la B10)
 • portiunea dreptunghiulara B2:G10 (zona de la B2 la G10)

Caracterul : (doua puncte) are semnificatia de la …. la ….. . Practic, putem specifica dorim aplicarea unei proprietati asupra unei zone pe care o definim.

In celula B10 (sub numele persoanelor) scrieti cuvantul MEDIA. Intentionam sa calculam media notelor de la matematica, de la romana si apoi media mediilor. Scrieti in C10 expresia =AVERAGE(C2:C8). Cum calculam celelalta medii? Tragem de patratel!

Analog se pot calcula cea mai mare medie =MAX(C2:C8) sau cea mai mica =MIN(C2:C8).

O alta functie uzuala este SUM. Prin =SUM(domeniu) se calculeaza suma valorilor din domeniul ales.

Pentru usurinta lucrului, bara cu butoane va ofera butonul sigma ce ascunde (apasati triunghiul) functiile prezentate mai sus. Alegerea uneia dintre functii se continua cu alegerea domeniului de valori (prin selectie). Daca gresiti selectia, textul formulei se poate edita. 🙂

 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: